Почти преди 2500 години, Хипократ – бащата на медицината – предписва зехтинов концентрат, извличан от маслиновите листа за редица здравословни проблеми като болки в мускулите, язви и чревни инфекции. Учените първоначално смятаха, че екстрактът от маслинови листа има способността да „лекува” различни заболявания, но по-късно те откриха, че той всъщност не лекува заболяването пряко — той по-скоро парира или убива патогените.

Известният биохимик Арнолд Такемото казва: „Все още не съм открил друго растително вещество, което да постига същото антимикробно действие, каквото постига екстракта от листа на маслина.“

Едно от най-честите приложения на листата от маслина е като антимикробно средство. Те спомагат за унищожаването или за потискане на растежа на много бактерии, вируси, гъбички и паразити. Преимуществото на естествените вещества съдържащи се в маслиновите листа е, че те не унищожават полезната чревна флора, за разлика от антибиотичните средства. Известно е, че естествената бактериална флора, която „населява” червата, предпазва от развитие на инфекции, като играе роля във функционирането на имунната система. За да получим максимален ефект от приема на екстракт извлечен от листа на маслиново дърво, те трябва да се приемат в началото на инфекциозните процеси или най-добре, преди появата на такива, тоест като се вземат профилактично в сезоните с повишена заболеваемост.

Естествените процеси, които протичат непрекъснато в тялото, както и влиянието на замърсяването и радиацията във външната среда, водят до образуване на нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Тези молекули се стремят да достигнат стабилно състояние, като атакуват и увреждат клетките в тялото. Свободните радикали се свързват с процесите на стареене, с някои хронични заболявания, както и с канцерогенезата – процесите на формиране на злокачествени заболявания.

Основна защита срещу свободните радикали изпълняват веществата, наречени антиоксиданти, които се съдържат основно в плодовете и зеленчуците. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали и по този начин ги обезвреждат. Счита се, че по този начин могат да се забавят процесите на стареене в тялото и да се потисне възникването на някои заболявания.

В листата от маслина се съдържат мощни антиоксиданти, които имат по-силно действие от витамин С и полифенолите, като в допълнение към това, притежават и противовъзпалително действие. Антиоксидантното и противовъзпалително действие на листата от маслина водят до понижаване на риска от атеросклероза, артрити, както и намаляват вредното влияние на радиацията.

Приемът на екстракт от листа на маслина повлиява благоприятно и функцията на сърдечно-съдовата система. Листа от маслина се използват за лечение на вирусни, бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс и херпес зостер.

Екстракт от маслинови листа може да се прилага и при пневмония, хронична умора, треска, тежка диария, възпаления на ушите и уринарния тракт.

Други приложения включват високо кръвно налягане, остеопороза, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система. Най-често, маслиновите листа се прилагат като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство.

Многобройни изследвания върху животни и хора са показали, че листата от маслина могат понижат кръвното налягане. Основно този ефект се дължи на разширяване на кръвоносните съдове, което освен това подобрява и кръвоснабдяването на редица органи. Листа от маслина могат да се окажат особено полезни при хора, чиито стойности на кръвното налягане са гранично високи. В тези случаи, лекарите препоръчват започване на диетичен режим, умерена физическа активност и избягване на рискови фактори, като тютюнопушене. Именно в този ранен етап, преди задълбочаване на артериалната хипертония, приемането на листа от маслина действа най-благоприятно и може да спомогне за отлагане на началото на лекарствената терапия.

В допълнение към полезните за сърцето ефекти, веществата в маслиновите листа притежават и понижаващо холестерола действие. Ефектът им е насочен основно към „лошия” холестерол.

Ако желаете можете да поръчате екстракт от маслина от тази страница

One Thought on “Лечебната сила на маслиновите листа”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.